Punkty degustacyjne
Łącko Fest Run to nie tylko sportowe wyzwanie, ale również święto natury, tradycji i autentycznych smaków regionu. W trakcie biegów Jabłoń (10 km) i Grusza (20 km) zawodnicy będą mieli okazję posilić się i orzeźwić na 8 specjalnie przygotowanych punktach degustacyjnych, gdzie czekać na nich będą wyjątkowe produkty Tłoczni Maurer.
Tłocznia Maurer to synonim jakości i naturalnych metod produkcji, opartych na wielopokoleniowej tradycji. Wszystkie owoce i zboża wykorzystywane do ich wyrobów pochodzą z lokalnych sadów i ekologicznych upraw, dzięki czemu każdy łyk dostarcza czystej esencji natury.
Na biegaczy czeka bogaty wybór naturalnych soków: jabłkowy, gruszkowy, brzoskwiniowy, wiśniowy, śliwkowy, z buraka, z marchewki, jabłkowy z miętą i melisą, jabłkowo-korzenny oraz z aronii. Te pełne witamin napoje dostarczą czystej słonecznej energii podczas biegu i dostarczą niezbędnych elektrolitów.
Dla tych, którzy będą chcieli uczcić swój wysiłek trunkami nieco innego rodzaju, w festiwalowym menu znajdą cydry i wina produkowane według wielopokoleniowych receptur. Cydry: jabłkowy, wiśniowy, porzeczkowy, miętowy, chmielowy i korzenny to propozycje dla miłośników orzeźwiających i rzemieślniczych smaków. Wśród win nie zabraknie takich perełek, jak wiśniowe, śliwkowe, rabarbarowe, agrestowe, aroniowe, korzenne, z czarnej porzeczki oraz z dzikiej róży. To czysta esencja łąckiej ziemi.
A dla tych, którzy chcą poznać najbardziej charakterystyczny smak regionu, czeka prawdziwy skarb – legendarna łącka śliwowica. Destylaty z Tłoczni Maurer to kwintesencja rzemieślniczej precyzji i wielowiekowej tradycji.
Atrakcje na punkcie:
Lokalne produkty serwowane przez Panie
z Kół Gospodyń Wiejskich.
Soki z łąckich jabłek i gruszek.
Atrakcje na punkcie:
Plenerowy Koncert Kapeli Góralskiej w godz.: 12:00 – 13:00.
Soki z łąckich jabłek jabłek oraz brzoskwiń.
Cydry z łąckich jabłek.
Atrakcje na punkcie:
Soki z łąckich jabłek i wiśni.
Cydry wiśniowe.
Wino wiśniowe.
Atrakcje na punkcie:
Lokalne produkty serwowane przez Panie
z Kół Gospodyń Wiejskich.
Soki z łąckich jabłek i śliwek.
Cydry porzeczkowe.
Wino śliwkowe.
Atrakcje na punkcie:
Lokalne produkty serwowane przez Panie
z Kół Gospodyń Wiejskich.
DJ na żywo w godz.: 12:00 – 16:00
Soki z łąckich jabłek, mięty i melisy.
Cydr miętowy.
Wino z dzikiej róży i agrestu.
Nalewki z pokrzywy i mniszka lekarskiego.
Atrakcje na punkcie:
Soki z łąckich jabłek, buraków i marchwi.
Cydry chmielowe.
Wino z rabarbaru, czarnej porzeczki i agrestu.
Nalewki z orzecha i szyszek sosny.
Atrakcje na punkcie:
Lokalne produkty serwowane przez Panie
z Kół Gospodyń Wiejskich.
Soki z łąckich jabłek i aronii oraz jabłka korzennego.
Cydry korzenne.
Wino z aronii i korzenne.
Nalewki z pędów sosny i kwiatu bzu.
Atrakcje na punkcie:
Plenerowy Koncert Kapeli Góralskiej
w godz.: 15:00 – 16:00
Wszystkie wyroby z dostępne na poprzednich
punktach oraz Śliwowica i destylaty z łąckich owoców.
Organizator zapewnia następujące punkty kontrolne i odżywcze:
Punkt Kulturalno Degustacyjno Kontrolny | Napoje do degustowania prosto od Maurera | Lokalne produkty serwowane przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich |
Atrakcje |
---|---|---|---|
|
Soki: |
X |
|
|
Soki: |
|
Plenerowy Koncert Kapeli Majstry |
Wiśniowy Sad |
Soki: |
|
|
Pod Śliwą |
Soki: |
X |
|
Ziołowy Przystanek |
Soki: |
X |
Grajek Jasiek w godz.: |
Łąckie Ogrody |
Soki: |
|
|
Aromatyczny Zakątek |
Soki: |
X |
|
Grande Finale |
Wszystkie poprzednie oraz Śliwowica i destylaty |
|
Plenerowy Koncert Kapeli |